Uncategorized

Æblehaven indvielse d. 14/9

Tidligere havde enhver landsby med respekt for sig selv et gadekær. Det var her, folk mødtes for at vande kreaturer og slå en sludder af.
Sådan et har Lundø nu også fået, selv om det er et gadekær i en lidt mere moderne version, der skal danne rammen om spontane møder og store og små arrangementer.
Æblehaven, som Lundøs nye samlingssted hedder, ligger centralt placeret og er til at få øje på, når man kommer kørende ad landsbyens eneste indfaldsvej, Lundøvej.
Til højre, lige skråt over for Sweater-butikken, har man gennem de seneste uger kunnet observere hårdtarbejdende folk fra halvøen, bevæbnet med skruemaskiner, pensler og geringssav.
Der er blevet bygget flittigt, og vandbærere og de mere populære bærere af kolde øl er også spottet. Andre forsyningstropper har også været klar.
– Nu står der en smuk voliere med fugle i stærke farver, den fineste træterrasse samt borde, bænke og en tribune, lyder det fra Anne Bruun fra Lundø Øråd.
Tribunen, en stor sag i tre niveauer, blev dog ikke bygget på stedet, og det gav anledning til et øjebliks uro, for hvor mange skulle der mon til for at løfte sådan en sag?
Heldigvis var der hjælp at hente. Lasse og Lone Nyströms røde Bedford-lastbil med gul kran blev sat i sving, og der blev klappet, da den »Bette Røde« kørte ind på pladsen, og tribunen blev hejst ned.
Om lidt tilføjes blomsterkasser, og så skal der plantes.
Æblehaven ligger mellem de fineste æbletræer omkranset af vilde blomster på et areal udlånt af Arne og Bodil Skov, Lundø.
Selve kæret – det spejlblanke vand – er der også, omend i en skrumpet udgave, hvor fuglene i volieren kan vandbade.
– Bæredygtighed er også medtænkt på flere måder, det meste er nemlig lavet af lærketræ, og så er det flytbart, fortæller Anne Bruun.
Idéen til Æblehaven, som er det senest realiserede projekt i Lundø Øråds regi, opstod, fordi flere ønskede sig et centralt mødested i landsbyen, hvor folk kan samles og hygge sig.
Ønsket var et sted, hvor
alle er velkomne. Både de, der bor her fast, de, som kommer til sommerhusene, og de, der lige kommer forbi.
Unge og gamle og folk i kørestol. Rampen er klar.
Projektet er støttet økonomisk af Landsbyfonden i Skive Kommune og Spar Vest Fonden, mens Højslev El står for belysningen.
– En kæmpe tak til dem, siger Anne Bruun på vegne af de lokale, som selv står for pleje og vedligeholdelse af arealet og faciliteterne.
Æblehaven bliver indviet 14. september om formiddagen, hvor der er kaffe og kanelsnegle.