Artikler

Musik og brunch trak fuldt hus på Lundø

By 09/02/2020 No Comments

Af Hanne Juel og Anne Bruun

Der var masser af lækkerier for øjet, stemmen og ganen, da Lundø Forsamlingshus søndag den 2. februar for første gang slog dørene op til Musik og Brunch. Kyndelmissen levede op til at være en lysmesse, for lyset strømmede ind i forsamlingshuset, hvor 70 forventningsfulde mennesker var stimlet sammen. Halvdelen af vinterhalvåret er gået, så der var meget at fejre.

Bjørn Fonsvig, den lokale troubadour, leverede generøst musikken og fortalte, at kyndelmissen tidligere blev fejret med Kjørmes-Knud-gilder med kraftig suppe, pandekager med øl eller stuvet hvidkål med flæsk og pølse.

Ø-rådets Kulturgruppe levede så rigeligt op til traditionen og diskede op med et festfyrværkeri af hjemmelavede lækkerier ”med det hele” – sammensat af sunde, søde, salte, friske og bløde smagsvarianter.

Sussi Hørup fra Kulturgruppen bød velkommen efter at have båret de friske rundstykker og de store varme brød ind på bordet, og Bjørn Fonvigs One Man Band overtog stafetten med fællessang og smukke musiknumre om kyndelmisse og kærlighed. Bjørn skrev ”Lundøvisen”, da han og hans kone, Vibeke, flyttede til halvøen, og en af deltagerne, Flemming Sørensen, fik våde øjne. ”Den sang bliver brugt til alle livsbegivenheder,” sagde han. Og netop fordi alle kan mærke den, er den altid på repertoiret til fællesspisninger og andre fester i forsamlingshuset.

”Mens de andre sang, sad jeg og kiggede rundt, og jeg blev – endnu en gang – glad og varm om hjertet over det enestående fællesskab og sammenhold, vi har her på Lundø,” supplerede Lasse Nyström.

Der var godt aftræk i menuen. Gæsterne nød skyr med friske hindbær, honning og crunch, æggemuffins med røget dyrekølle, dildvafler med laksesalat, friske rødkålssalater, humus, forskellige slags pålæg, ost, frugt og marmelade. Der blev drukket så meget kaffe, at der måtte kværnes flere bønner undervejs, og de sunde rødbedeshots med ingefær var der så meget run på, at de store glas kom i brug. Det hele blev sluttet af med den lækreste citronkage med blå birkes.

”Det er jo første gang, vi laver Musik og Brunch, og vi havde vel regnet med 20-30 deltagere, så det er helt overvældende, at der kom 70. Vi er begejstrede,” sagde Jette Kjølhede fra Kulturgruppen. Det var deltagerne også.
Overskuddet fra brunchen går til forskellige aktiviteter i kulturens tegn senere på sæsonen så som Markedsdagen og Æblets Dag til efteråret.

Utallige traditioner og varsler er knyttet til Kyndelmissens knude, i folkemunde Kjørmes-Knud, som ankommer i sidste vers af Jeppe Aakjærs ”Sneflokke kommer vrimlende” fra 1916. Således skulle vejret på dagen også være et varsel om, hvordan vejret vil arte sig senere på året, og hvis det er sandt, kan Lundøs indbyggere se frem til det skønneste forår.